180 Bilar i lager

Glasverkstad

Allt för din vindruta

Hos Bilia kan du byta din bils vindruta, bakruta och sidorutor och har du råkat ut för ett stenskott hjälper vi dig såklart även med det.

Ett irriterande stenskott eller en spricka?

Har du haft oturen att få en skada på din vindruta? Det finns många som skjuter upp att fixa både små och stora stenskott, men ett stenskott på rätt ställe kan fixas till ganska snabbt och självrisken är ofta låg.

Ett stenskott som får sitta länge riskerar dock att spricka och göra så att du behöver byta hela rutan. Fixa därför stenskottet direkt.

Information om skador på vindrutan

Idag behöver inte vindrutan bytas alla gånger oturen har varit framme och du har fått ett stenskott. Nu är det möjligt att reparera en laminerad ruta och självrisken är oftast låg.

 • Grönt område: Skador på vindrutans områden som är grönmarkerade kan repareras – men bara om de är mindre än 25 mm.
 • Orange område: Skador som befinner sig i det indirekta synfältet, som markerats gult, kan repareras om de är mindre än 15 mm.
 • Rött område: En skada i det direkta synfältet kan inte repareras medan en skada runt A-stolpen inte får repareras då vindrutan, i vissa fall, fungerar som en del av säkerhetsburen. Dessa områden är rödmarkerade.

Stenskott

Ett stenskott kan lätt spricka och riskerar då din körsäkerhet. Om stenskottet har en liten spricka i sig måste det lagas, är det bara en grop behöver det generellt inte åtgärdas. Har du fått en spricka är det bra om du skyddar den med tejp eller ett stenskottsplåster tills skadan har åtgärdats. Om du inte lagar stenskottet så riskerar du att rutan spricker ännu mer vilket innebär att hela vindrutan behöver bytas. Lagningen påverkar inte din vindruta vilket innebär att efter att du lagat ett stenskott blir vindrutan lika stark som före skadan.

Byta vindruta

Har en ruta väl spruckit så måste den bytas, därför är det bästa du kan göra om du fått ett stenskott att laga det innan rutan spricker. Det kan också vara så att du behöver byta vindrutan om den blivit sliten. En studie från Statens Väg- och Trafikforskningsinstitut (VTI) visar på att slitage på bilens vindruta kan ge nedsatt sikt redan efter 8 000 mil. Är du tveksam på din vindrutas skick rekommenderar vi dig att besöka någon av våra glasverkstäder så hjälper vi dig.

Kalibrering av vindruta

Vi ser till så att din nya vindruta inte bara blir rätt monterad utan även rätt kalibrerad för just din bil. En modern vindruta är en bärande del av din bils konstruktion och kan innehålla bland annat kameror och säkerhetssensorer.

Stenskottsplåster

Ha alltid ett s.k. stenskottsplåster i bilen i fall du får ett stenskott på vindrutan. Du är välkommen in och hämta ett gratis hos oss på någon av våra anläggningar.

Boka tid

Behöver du komma in och få hjälp med stenskott eller få din vindruta undersökt? Då kan du enkelt boka tid via vår online-bokning.

Boka tid

Här hittar du våra glasverkstäder

 • Danderyd

  Ryttarvägen 4, Danderyd

  Vi säljer & servar

  Vi servar

 • Kista

  Kottbygatan 4, Kista

  Vi säljer & servar

  Vi säljer

 • Länna

  Svarvarvägen 6B och 6C, Skogås

  Vi säljer & servar