180 Bilar i lager

Elektrifiering

Allt fler svenskar väljer elbil framför en fossildriven bil idag och det kommer hela tiden nya modeller för en mängd olika behov. Här försöker vi guida dig som konsument i hur du ska tänka kring allt från val av bil till laddmöjligheter.

Miljöbonus

Sedan 1 juli 2018 får en bonus på 60 000 kronor om du köper en ny elbil. Det är en del av det så kallade bonus-malus-systemet som regeringen införde för att öka andelen miljöanpassade fordon. Bilar med höga koldioxidutsläpp får istället en högre fordonsskatt de tre första åren.

Hur långt kan man köra en elbil på en laddning?

De flesta av dagens elbilar har en räckvidd på 20-30 mil och utvecklingen mot längre räckvidd går snabbt och flera modeller har redan passerat 40 mil, bland annat Mercedes-Benz EQC. Men exakt hur långt du kommer på en laddning beror helt på hur mycket energi som kan lagras i batteriet. Bilens energiförbrukning påverkas av flera saker så som vädret, temperaturen, vägunderlaget, luftmotståndet och om du har kupévärmare eller luftkonditionering på inne i bilen.

Upptäck vårt utbud av laddbara bilar

  • Laddhybrider

    Upptäck vårt sortiment av laddhybrider, det vill säga bilar som du kan ladda men även köra på bensin eller diesel.

  • Elbilar

    Se vårt utbud av bilar som är helt eldrivna.

Så laddar du din elbil

En elbil kan laddas på olika sätt men det lättaste är att göra det där den står under en längre stund till exempel hemma eller på arbetsplatsen. Det går att ladda bilen i ett vanligt eluttag men Elsäkerhetsverket avråder från det då det innebär en viss brandrisk och dessutom tar lång tid. Se det därför som en nödlösning om det inte finns några andra alternativ och ha hela tiden uppsikt över laddningen.

Det säkraste är att installera en laddstation i garaget eller vid parkeringsplatsen. Det är en enkel process som ska göras av ett elinstallationsföretag med verksamhetstyp "Övriga anläggningar för användning av el".

När du köper laddbox av oss på Bilia ingår alltid grundinstallation som utförs av behörig elektriker.

Utforska vårt utbud av laddboxar

Hur lång tid behöver bilen laddas?

Att ladda din elbil kan ta allt från 30 minuter till 12 timmar, allt beroende på hur stort batteriet är och vilken hastighet du laddar med. Oftast tar det längre tid hemma, men då är det också enkelt att ladda bilen över natten när du ändå inte använder den. Det går desto fortare med snabbladdningsstationer som du ofta hittar vid snabbmatsrestauranger, bensinstationer och köpcentrum.

Idag finns det nästan 2 000 publika laddstationer och drygt 8 000 laddpunkter över hela landet.

Så här långt kan du köra när du laddat en timme.

Laddade nyheter